Hej! Vi har ingen möjlighet att få hemsidan att fungera för dig om du använder en webbläsare från förra seklet.
Tänk på att de har säkerhetsproblem stora som hålen i en schweizerost.

Med idrotten i fokus 7/10-3/11

Kultur växer ju inte på träd, men Idrottsmuseet kan mycket väl fylla en plats på Helsingborgs kulturträd. Det som ska växa fram på IM mitt under hösten är en utställning i samarbete med Helsingborgs Fotoklubb.

annons

År 2016 hade vi på Helsingborgs idrottsmuseum glädjen att få samarbeta med Helsingborgs Konstförening. Detta samarbete ledde fram till en mycket uppskattad och välbesökt utställning där konstnärerna på sitt eget personliga sätt genom bl.a. måleri, skulptur och teckning fick ge sin syn på idrott och utövare inom olika sporter. Denna händelse gjorde att vi på Idrottsmuseet ville gå vidare och utveckla vår kulturprofil.

En profil där vi menar att idrottsmuseet mycket väl fyller en plats på Helsingborgs kulturträd, där vi är en av deltagarna i ett välväxt grenverk. En strategi i denna satsning är att bredda vår verksamhet och att få helsingborgarna att upptäcka att vi finns och att nyfiket ta del av det som vi vill förmedla, kanske ibland med aktiviteter som man inte hade förväntat sig på ett idrottsmuseum.

Därför vill vi nu under hösten presentera en ny utställning som har fått titeln ”Med idrotten i fokus”. En utställning där vi kommer att samarbeta med Helsingborgs Fotoklubb och där deras medlemmar fritt får tolka idrotten ur olika perspektiv. Till skillnad från den föregående utställningen så kan man kanske här säga att fotografering är många gånger ögonblickets konst.

Det känns som att den fotografiska bilden alltid har funnits och varit en betydande del av både små och stora idrottshändelser. Många är vi säkert som har favoritbilder förknippade med idrott. Kanske historiska ögonblick, kanske svenska framgångar eller varför inte någon i din närhet som på ett eller annat sätt har utmärkt sig inom de ädla sporterna.

De som har kommit upp lite i åren minns säkert Alfabilderna som engagerade speciellt oss smågrabbar som förbrukade en stor del av sina veckopengar för att få de attraktiva samlarbilderna och kanske också hos en del startade ett intresse för både bild och idrott. En sak är dock säker att inom idrotten finns det många motiv att hämta för en fotograf. På idrottsmuseet har vi också kunnat konstatera bland våra besökare att bilden många gånger är starten på intressanta diskussioner när det gäller idrottsliga prestationer.

Medlemmarna i fotoklubben har under ca ett års tid haft möjligheten att fritt få tolka och leta intressanta motiv till utställningen. Här har det inte funnits några begränsningar när det gäller speciella idrottsgrenar eller om det skall vara sommar- eller vinteridrott. Det kommer också att finnas en variation när det gäller svart/vita foton och färgfoton.

Utställningen är inte jurybedömd, men med tanke på att vi vill ha med så många fotografer som möjligt så måste vi begränsa antalet verk beroende på hur många som slutligen vill medverka. Precis som vid förra årets konstutställning så plockar vi ner vår egen basutställning från väggarna och sätter även upp skärmar för att göra plats för fotoklubbens bilder, allt för att kunna fylla museet med intressanta objekt och tolkningar av det som dagens fotografer anser är en bra idrottsbild.

Fotoutställningen har vernissage lördagen den 7 oktober kl.13.00 och invigningen kommer att förrättas av den eminente fotografen Kalle Lind som under stora delar av sin yrkeskarriär jobbade som pressfotograf på Helsingborgs Dagblad.

Invigningen har passerat!

Säkert kommer vi också vid detta tillfälle att få höra en eller annan anekdot från ett liv bakom en kamera som alltid var riktad mot händelsernas centrum. Utställningen pågår fram till och med den 3 november och under denna tid så kommer bilden att vara i fokus på Helsingborgs Idrottsmuseum. Hoppas att vi ses!

Den franske magnumfotografen Elliot Erwitt har sagt någoting klokt: "Nothing happens when you sit at home, it always make it a point to carry a camera with me at all times... I just shoot at what interests me at that moment."

Utställningen är avvecklad!

Bosse Johnsson

ALLA VÅRA BÖCKER

"En saga om Stattena" och "Återblick" är inte utgivna av FIA, men en stor del av  kompetensen lånades härifrån.

VÄLKOMMEN TILL IDROTTSMUSEET!

KARTA

MINA SIDOR

NYHETSBREV

ÖPPETTIDER

VARDAGAR
9-15
Vid Onsdagskväll på IM även*
17-20
Övriga tider efter överenskommelse. * Annan entréavgift gäller, se resp inbjudan.
Undantag: Fredagar tom. 8/3 Öppet 9-13

KONTAKT

PRISLISTA

DET HÄNDER IDAG

DET HÄNDER FRAMÖVER

UTVALDA ARTIKLAR, BESÖK, MED MERA

Vi stödjer Idrottsmuseet

Vi stödjer Idrottsmuseet

annons

KONTAKTA FIA

Redaktör: Hasse Sjöström

Författare: Sten Nilsson, Lasse Skoog

Webmaster: Mats Andersson

Kontakt:

Telefon växel: 042 - 13 39 00

Adress: Mellersta Stenbocksgatan 10

Postadress: 254 37 Helsingborg

Org.nr: 843001-0580

Pg: 32 97 12-4

Bg: 698-0064

Swish: 1234 94 52 34

FIA frågar/Fråga FIA!

Ett aldrig sinande pussel är att fylla i namn på personer på foton. Kanske just du finns på bild, eller någon du känner till. Du kan även ställa liknande frågor till oss inom vårt kunskapsområde.Läs mer

Besök oss!

Inträde 20:- Medlemmar 0:- Öppettider:Läs mer

Boka oss!

Genomför ett speciellt arrangemang eller möte i vår lokal med plats för ca. 80 personer i och vi kan ta fram allt; fika, mackor, landgångar och dricka. Om bara folk skall sitta och lyssna kan det beredas plats till över 200.Läs mer

Stöd oss och därmed idrotten!

Att vara (enskild) medlem kostar 300:-/år. Med detta följer fri Entré, rabatter med mera. Företagsmedlemmar (1000:-/år) och sponsorer får ännu fler fördelar.Läs mer

Om FIA – en kort historik

FIA:s ambition är att visa upp, dokumentera idrott med anknytning till Helsingborg, väcka intresse, minnas profiler och stödja talanger inom vår region.Läs mer

Köp våra böcker och andras

Idrottsmuseet är även en bokhandel. I hyllan finns böcker med idrottsanknytning och lokala företeelser.Läs mer

Vem blir årets idrottare?

Föreslå en person eller ett lag som kan anses vara "en produkt av stadens idrott", och som representerar en idrottsförening i staden.Läs mer

Inhämta/delge information!

Förutom museum och bibliotek finns möjlighet att gräva djupare i gömmorna genom Arkivet, eller fråga våra specialister direkt vid besök.Läs mer

Skänk idrottsprylar!

"Genom att lära oss något om det förflutna får vi bättre förståelse för vår tid." Minnena från flydda tider är i mycket oskattbara ting i framtiden...Läs mer

FÖLJ OSS PÅ