Hej! Vi har ingen möjlighet att få hemsidan att fungera för dig om du använder en webbläsare från förra seklet.
Tänk på att de har säkerhetsproblem stora som hålen i en schweizerost.
Bildspel: Bläddra med pilarna

Så stor blev han

Torbjörn Blomdahl. Här kan man verkligen snacka om meriter. Eller vad sägs om världsmästare vid sex tillfällen, nio EM-guld och segrare i världscupen mer än 40 gånger?

annons

Det var verkligen en mästarnas mästare som gästade Idrottsmuseet för januaris månadsträff. Torbjörn Blomdahl berättade på ett utmärkt och fängslande sätt om sitt långa och framgångsrika biljardliv för ett 60-tal intresserade lyssnare.

Senaste VM-guldet togs i mitten av december i fjol i franska Bordeaux. Torbjörn hade med sig en film från den dramatiska VM-finalen mot sydkoreanen Kang. Den som först uppnår 40 poäng i en match har vunnit. Det gjorde Kang, som gick fram till 40–34. Men eftersom sydkoreanen hade första stöten i matchen fick Torbjörn avsluta. På sina avslutande stötar gjorde han sex poäng och förlängning fick tillgripas. Den vann Blomdahl med 2–1 och därmed var det nionde VM-guldet i hamn.

– Jag brukar inte bli särskilt nervös, men när det var dags för förlängning var det inte utan att det kändes. Därför var det så oerhört skönt när jag satte segerstöten, sade Blomdahl.

Att påstå att biljard och 3-vallars carambole är den 53-årige helsingborgarens (sedan 20 år tillbaka bosatt i Tyskland) liv är inte att gå till överdrift. Han är en ganska sällsynt gäst i hemma i Backnang, en liten stad knappa tre mil utanför Stuttgart. Förutom träning några timmar i stort dagligen har han 250 resdagar i biljardens tjänst under året. Många av resorna går till Sydkorea, något av 3-vallars förlovade land.

– I ett kvarter i en stad kan det finns lika många som spelar 3-vallars som i hela Sverige, berättade Torbjörn. Och det är inte bara de duktiga sydkoreanska proffsen som kan spela biljard.

– Vid ett tillfälle när jag besökte en biljardlokal kom ställets bartender fram till mig och undrade om han kunde få spela litet med mig och viss fick han det. Trodde det skulle bli en enkel match, men han var väldigt duktig och jag kunde vinna först efter stora besvär, sade Torbjörn och fortsatte:

– När jag några dagar senare tog en taxi till en biljardhall kände taxichauffören igen mig och undrade om han kunde få spela med mig. Jag tackade artigt men bestämt nej. Ville inte utsätta mig för samma sak som med bartendern en gång till.

Torbjörn har hunnit bli 53 år, men ser långt ifrån något slut på karriären.

– I biljard kan man hålla på länge och det tänker jag göra. Jag har fortfarande mer att lära och det vill jag gärna göra. Dessutom går det ju fortsatt bra, sade Torbjörn.

Det var dock inte biljard som fångade hans intresse från början. Pappa Lennart tog visserligen med honom till en biljardhall i Göteborg, där Torbjörn är född och levde sina första år. Men i hallen fanns också ett pingisbord och det lockade till att börja med Torbjörn mer än biljardbordet.

– Men så tittade jag på litet när de spelade biljard. Jag tyckte det såg så spännande ut att jag ville jag prova på. Sedan var jag fast, berättade Torbjörn.

Walle Holmberg

ALLA VÅRA BÖCKER

VÄLKOMMEN TILL IDROTTSMUSEET!

KARTA

MINA SIDOR

NYHETSBREV

ÖPPETTIDER

VARDAGAR*
10-14
Vid Onsdagskväll även**
17-21
Övriga tider efter överenskommelse.
*Max. 50 personer i lokalen
** Annan entréavgift gäller, se resp inbjudan.
Onsdagskväll kan gå vilken veckodag som.

KONTAKT

PRISLISTA

DET HÄNDER IDAG

DET HÄNDER FRAMÖVER

UTVALDA ARTIKLAR, BESÖK, MED MERA

Vi stödjer Idrottsmuseet

Vi stödjer Idrottsmuseet

annons

KONTAKTA FIA

Redaktör: Hasse Sjöström

Författare: Sten Nilsson, Lasse Skoog

Webmaster: Mats Andersson

Kontakt:

Telefon växel: 042 - 13 39 00

Adress: Mellersta Stenbocksgatan 10

Postadress: 254 37 Helsingborg

Org.nr: 843001-0580

Pg: 32 97 12-4

Bg: 698-0064

Swish: 1234 94 52 34

FIA frågar/Fråga FIA!

Ett aldrig sinande pussel är att fylla i namn på personer på foton. Kanske just du finns på bild, eller någon du känner till. Du kan även ställa liknande frågor till oss inom vårt kunskapsområde.Läs mer

Besök oss!

Inträde 20:- Medlemmar 0:- Öppettider:Läs mer

Boka oss!

Genomför ett speciellt arrangemang eller möte i vår lokal med plats för ca. 80 personer i och vi kan ta fram allt; fika, mackor, landgångar och dricka. Om bara folk skall sitta och lyssna kan det beredas plats till över 200.Läs mer

Stöd oss och därmed idrotten!

Att vara (enskild) medlem kostar 300:-/år. Med detta följer fri Entré, rabatter med mera. Företagsmedlemmar (1000:-/år) och sponsorer får ännu fler fördelar.Läs mer

Om FIA – en kort historik

FIA:s ambition är att visa upp, dokumentera idrott med anknytning till Helsingborg, väcka intresse, minnas profiler och stödja talanger inom vår region.Läs mer

Köp våra böcker och andras

Idrottsmuseet är även en bokhandel. I hyllan finns böcker med idrottsanknytning och lokala företeelser.Läs mer

Vem blir årets idrottare?

Föreslå en person eller ett lag som kan anses vara "en produkt av stadens idrott", och som representerar en idrottsförening i staden.Läs mer

Inhämta/delge information!

Förutom museum och bibliotek finns möjlighet att gräva djupare i gömmorna genom Arkivet, eller fråga våra specialister direkt vid besök.Läs mer

Skänk idrottsprylar!

"Genom att lära oss något om det förflutna får vi bättre förståelse för vår tid." Minnena från flydda tider är i mycket oskattbara ting i framtiden...Läs mer

FÖLJ OSS PÅ