Hej! Vi har ingen möjlighet att få hemsidan att fungera för dig om du använder en webbläsare från förra seklet.
Tänk på att de har säkerhetsproblem stora som hålen i en schweizerost.
Bildspel: Bläddra med pilarna

Årsmötet 2018 till handlingarna

Ett årsmöte hos Föreningen Idrottsarkivet brukar alltid präglas av samförstånd och lugn. Så var det även den 13 mars då årsmötet för verksamhetsåret 2017 gick av stapeln. Kanske beror det på den rutinerade ordföranden som med stor vana och mycket pondus tog oss genom punkterna. Det kan naturligtvis också bero på att han hade en träklubba i handen och ingen vågar utmana honom.

annons

74 röstberättigade hade infunnit sig

Vintern höll oss alla i ett järngrepp, men ett vårtecken kan vi notera – Föreningen Idrottsarkivets årsmöte! Förhoppningsvis går föreningen och Idrottsmuseet en fin vår till mötes, trots att vi som alla andra ideella föreningar kämpar med ekonomin. Framåtandan och entusiasmen är det däremot inget fel på.

De 74 röstberättigade som bokhållare Sjöström prickat av fick uppleva ett årsmöte utan sensationer och dispyter, men så var ju som vanligt allt väl förberett. Hedersordföranden i Föreningen Idrottsarkivet, Kjell-Arne Welin, valdes till ordförande för mötet. Sten Nilsson utsågs att skriva protokoll, och Sven Klevtorp och Ragnar Wehlin att justera det.

Årsberättelse för 2017 föredrogs och godkändes. Även bokslutet för FIA och Gunnar Nilssons minnesfond föredrogs och godkändes.

Revisorernas berättelse lästes upp av Willard Möller och lades till handlingarna. Eftersom revisorerna inte hade några anmärkningar beslutade årsmötet om ansvarsfrihet för styrelsen för verksamhetsåret 2017.

Två nyval och en som lämnar

Till ordförande för FIA valdes Christer Fermvik på ett år. Till styrelseledamöter på två år omvaldes Kjell Bohman, Berne Sten, Bo Johnsson och Sixten Forssman. Till styrelseledamot på ett år omvaldes Tommy Lilja (på egen begäran).

Styrelseledamoten Stefan Lejon avgår, och Leif Berg och Gerth Hellstrand nyvaldes på två år. Dessa båda sistnämnda herrar presenterades för övrigt i förra numret av HelsingborgsIdrott (tidningen som ni naturligtvis alla läser "från pärm till pärm"). Kvarstående på ett år är Per Bjärbo, Tommy Ebersjö, Walle Holmberg, Sten Nilsson och Olle Pålsson.

Till revisorer för 2018 omvaldes Willard Möller och Bill Kastberg. Till revisorssuppleanter för 2018 omvaldes Tomas Kristiansson och Olof Hasselblatt. Till valberedning omvaldes Claes Johansson, Hans Sjöström och Ingvar Pettersson. Sammankallande är Claes Johansson.

Medlemsavgifter för 2019

Mötet beslöt om följande medlemsavgifter för 2019; enskild medlem 300 kronor, förening med mindre än 100 medlemmar 400 kronor, förening med 100 – 200 medlemmar 600 kronor och förening med fler än 200 medlemmar 1000 kronor. Verksamhetsplan och budget för 2018 föredrogs och godkändes.

Ett annorlunda boktips!

Inga nya förslag eller motioner hade inkommit, men ledamoten av museets Anekdotgrupp, Bengt Lind, hade bett om att få ordet för att framföra ett muntligt förslag som rörde museets många fina böcker. Förslaget gick ut på att utnyttja böcker som present när man t.ex. ska gå bort eller uppvakta någon. Eller som Bengt uttryckte det "en bok från Idrottsmuseet kostar ofta mindre än en blomsterbukett eller en chokladkartong".

Många har utmärkt sig!

Christer Lind och Lars-Göran Skoog utsågs till hedersledamöter för sitt mångåriga arbete i föreningen. Avgående styrelseledamoten Stefan Lejon och hedersledamoten Ingvar Pettersson förärades föreningens standar.

Revisorerna Willard Möller och Bill Kastberg erhöll föreningens klubbnål, tillsammans med medarbetarna på museet Mats Andersson och Daniel Wikrén.

Årets Idrottare 2017 – simmaren Sophie Hansson – erhöll diplom och blommor för sin prestation att erövra brons i bröstsim på svensk rekordtid och guld i lagkapp 4x50 m medley under kortbane-EM i Köpenhamn. Eftersom Sophie var på träningsläger, mottogs utmärkelsen av Sophies mamma, Ulrika Hansson.

FIA förvaltar numera Helsingborgs Gymnastikförbunds fond. Varje år delas det ut ett stipendium till en förtjänt ungdomsledare inom gymnastiken i Helsingborg. Årets stipendiat, Anna Bengtsson från Helsingborgs Turnförening, presenterades av Bill Kastberg, som även överlämnade det välförtjänta stipendiet till Anna.

Från bra till bäst!

Sedan ordförande avslutat mötet med ett rejält klubbslag, var det dagens inbjudna gäst som intog scenen. Alla vi som suttit fastklistrade framför TV-apparaterna under vinter-OS i Pyeongchang har fängslats av den kampvilja och den vinnarskalle som skidstjärnan Stina Nilsson visat upp. Kanske ligger något av hemligheten bakom hennes framgångar på annat än bara talang, träning och tävling. För att bli en vinnare är det inte bara armar och ben som måste funka på topp. Mycket sitter i huvudet.

Nu var det inte Stina Nilsson som var dagens gäst, utan hennes mentale rådgivare Rune Gustavsson. Men det är inte bara Stina Nilsson som Rune hjälpt att utvecklas till en Olympisk guldmedaljör. Även mountainbikecyklisten (långt ord!) Jenny Rissveds som ju också är olympisk guldmedaljör har fått mental träning och rådgivning av Rune Gustafsson. Det var mycket intressant att höra från Rune själv hur han hjälpt till att coacha och mentalt förbereda Jenny till det sensationella guldet i Rio. Det var också spännande att få en inblick i hur samspelet mellan rådgivare och idrottare fungerar, eller som Rune påpekade det gäller att gå från att vara bra till att bli bäst!

Protokollen kommer senare. Fler bilder kommer i medlemstidning nr. 2/2018.

Sten Nilsson

ALLA VÅRA BÖCKER

VÄLKOMMEN TILL IDROTTSMUSEET!

KARTA

MINA SIDOR

NYHETSBREV

ÖPPETTIDER

VARDAGAR
9-15
Vid Onsdagskväll på IM även*
17-21
Övriga tider efter överenskommelse.
* Annan entréavgift gäller, se resp inbjudan.
Onsdagskväll kan gå vilken veckodag som.

OBS! VIRUSSTÄNGT t.o.m. 13/4

KONTAKT

PRISLISTA

DET HÄNDER IDAG

UTVALDA ARTIKLAR, BESÖK, MED MERA

Vi stödjer Idrottsmuseet

Vi stödjer Idrottsmuseet

annons

KONTAKTA FIA

Redaktör: Hasse Sjöström

Författare: Sten Nilsson, Lasse Skoog

Webmaster: Mats Andersson

Kontakt:

Telefon växel: 042 - 13 39 00

Adress: Mellersta Stenbocksgatan 10

Postadress: 254 37 Helsingborg

Org.nr: 843001-0580

Pg: 32 97 12-4

Bg: 698-0064

Swish: 1234 94 52 34

FIA frågar/Fråga FIA!

Ett aldrig sinande pussel är att fylla i namn på personer på foton. Kanske just du finns på bild, eller någon du känner till. Du kan även ställa liknande frågor till oss inom vårt kunskapsområde.Läs mer

Besök oss!

Inträde 20:- Medlemmar 0:- Öppettider:Läs mer

Boka oss!

Genomför ett speciellt arrangemang eller möte i vår lokal med plats för ca. 80 personer i och vi kan ta fram allt; fika, mackor, landgångar och dricka. Om bara folk skall sitta och lyssna kan det beredas plats till över 200.Läs mer

Stöd oss och därmed idrotten!

Att vara (enskild) medlem kostar 300:-/år. Med detta följer fri Entré, rabatter med mera. Företagsmedlemmar (1000:-/år) och sponsorer får ännu fler fördelar.Läs mer

Om FIA – en kort historik

FIA:s ambition är att visa upp, dokumentera idrott med anknytning till Helsingborg, väcka intresse, minnas profiler och stödja talanger inom vår region.Läs mer

Köp våra böcker och andras

Idrottsmuseet är även en bokhandel. I hyllan finns böcker med idrottsanknytning och lokala företeelser.Läs mer

Vem blir årets idrottare?

Föreslå en person eller ett lag som kan anses vara "en produkt av stadens idrott", och som representerar en idrottsförening i staden.Läs mer

Inhämta/delge information!

Förutom museum och bibliotek finns möjlighet att gräva djupare i gömmorna genom Arkivet, eller fråga våra specialister direkt vid besök.Läs mer

Skänk idrottsprylar!

"Genom att lära oss något om det förflutna får vi bättre förståelse för vår tid." Minnena från flydda tider är i mycket oskattbara ting i framtiden...Läs mer

FÖLJ OSS PÅ