Hej! Vi har ingen möjlighet att få hemsidan att fungera för dig om du använder en webbläsare från förra seklet.
Tänk på att de har säkerhetsproblem stora som hålen i en schweizerost.
Bildspel: Bläddra med pilarna

WoF invigning

Nedräkningen mot timmen (onsdagen den 13 juni kl 18) då Helsingborgs första Walk of Fame invigs har börjat. Här är hålltiderna, samt extra info till utvalda, anhöriga, inbjudna och kören. Fram till den 13:e kommer vi varje dag också att presentera en av de berörda idrottarna här.

annons

Utanför Idrottens Hus kommer det att läggas ner 20 stenplattor i marken med namnen på tio kvinnliga och lika många manliga idrottare med helsingborgsanknytning. Projektet är ett samarbete mellan Idrottsmuseet och Helsingborgs Kommun. På några månader har allt gjorts färdigt och nu är det alltså snart dags.

Väl mött onsdagen den 13/6 kl 18:00. Museet öppnar kl. 17. Räkna med sång, pompa och ståt!

Tänk att det är första gången en sådan här speciell invigning sker i Helsingborg och eftersom det då gäller idrottsprofiler som gjort sig kända på många olika arenor och i många olika sporter så räknar vi med att det blir en stor publik som möter upp och hyllar dessa 20 utvalda personligheter.

Fem unga idrottsutövare från vardera Helsingborgs IF, Helsingborgs Simsällskap, OV Helsingborg och IFK Helsingborg kommer att lotsa de utvalda till respektive sten – unga idrottsutövare möter idrottslegendarer den här speciella dagen.

De utvalda 20 och/eller anhöriga samlas mellan 17:00-17:45 på Idrottsmuseet för en fika och kort information om invigningen. Ni har markerade sittplatser. Körsångarna samlas mellan 17:00-17:45 på Idrottsmuseet för en fika och ladda upp inför sina framträdande.

Om du tillhör någon av kategorierna utvalda, anhöriga, inbjudna eller kören, finns information för dig/er här.

Särskilt inbjudna från kommunen och våra sponsorer samlas mellan 17:00-17:45 på Idrottsmuseet för en fika och kort information om invigningen. Reserverade platser finns sedan i samband med invigningen.

Alla övriga intresserade är hjärtligt välkomna och själva invigningen börjar 18:00. Det finns begränsad möjlighet vid receptionen på Idrottsmuseet att köpa en fika eller vatten/läsk. Vid fint väder kommer vi att flytta ut detta på planen strax utanför ordinarie IH-entrén. Preliminärt program:

18:00 Körsångarna inleder kvällen
18:15 Invigningstal av Christer Fermvik (ordf i Idrottsmuseet), Martin Hardmyr (stadsträdgårdsmästare) och Mats Sander (kommunfullmäktiges ordf)
18:30 Invigning av stenarna där Christer Fermvik presenterar de 20 löpande med namn och delar av sina meriter och ungdomar ledsagar dem fram till respektive sten där de sedan hjälps åt att avtäcka stenen.
20:00 Körsångarna avslutar kvällen

OBS! Det finns ingen ordning i denna uppräkning eller ytterligare motivering för hur valen till WoF föll. Att LOTTA Falkenbäck kom först här är framlottat. Att Caroline SEGER kommer tvåa är också en slump! Och vem UNNAR inte Gunnar att komma som nummer tre? Bilderna på stenarna i den här artikeln kan ha en något annan nyans än de får i verkligheten.

De utsedda idrottarna

Kalle Svensson

Kalle Svensson, målvakt i HIF med 639 matcher och gjorde 73 landskamper. Var med i OS 1948 och tog OS-brons 1952. Det blev VM-brons 1950 och VM-silver 1958. Han fick Guldbollen 1952. Har tilldelats Helsingborgsmedaljen. Kalle avled 2000, 74 år gammal.

Gunnel Lindkvist

var duktig i både basket (IFK Helsingborg) och fotboll (Stattena IF). I basket spelade hon 25 landskamper och många menade att hon borde tagits ut till landslaget även i fotboll. 1981 blev hon utsedd till "Årets Idrottare" i Helsingborg.

Helena Åberg

representerade Helsingborgs Simsällskap, där hon blivit utsedd till "Århundradets simmare" 2007. Hon har tagit VM-brons i lagkapp och EM-silver i lagkapp. Hon var även med vid OS 1988 i Söul. Dessutom har hon vid 27 tillfällen blivit svensk mästare.

Henrik Larsson

har spelat för Högaborgs BK, HIF, Feyenoord, Celtic, Barcelona och Manchester United. Han har gjort 106 landskamper och har ett VM-brons från 1994. Har två Guldbollar och Tidernas Guldboll. Henrik Larsson har gjort flest mål i Uefa-cupen och fick Guldskon 2001.

Johan Wissman

Fram till 2012 tävlade Johan för IFK Helsingborg. Han har två VM-silver inomhus (200 och 400 meter), ett EM-silver utomhus (200 meter) och ett EM-guld inomhus (400 meter). Totalt blev det 26 SM-guld utom- och inomhus.

Rolf Almquist

är Helsingborgs mest meriterade handbollsspelare genom tiderna. Han har tagit ett guld, ett silver och ett brons i VM. Svensk mästare två gånger med Vikingarnas IF. Almquist har även tilldelats Helsingborgsmedaljen. Han avled 2003, 71 år gammal.

Torbjörn Blomdahl

Torbjörn är biljardspelare i trevallars carambole och representerar BK Borgen i Helsingborg. Torbjörn har vunnit fem VM-guld och åtta EM-guld. Dessutom har det blivit 26 SM-guld. Vid flera tillfällen har han rankats som världens bäste biljardspelare.

Iris Pråme

Hon spelade bordtennis för Råå BTK. 1949 vann hon både singel, dubbel, lag och mixed i NM. I SM-sammanhang blev det fem guld i dubbel. Bland annat vann Iris tillsammans med Inga Brehmer när SM spelades i IH 1958. Hon avled 2017, 87 år gammal.

Sally Bauer

Den första skandinaviska simmaren som simmade över Engelska kanalen. Det gjorde hon 1939. Hon var även en duktig bansimmare och satte, under perioden 1934-37, 17 svenska rekord. Sally Bauer avled 2001, 93 år gammal.

Helén Johnsson

Bowlingspelaren som spelade för Spader Dam. Hon tog VM-guld för 3-mannalag 2007. Har individuellt två VM-silver och sex EM-guld. Hon har även tagit tre individuella SM-guld och har vid tre tillfällen blivit utsedd till "Årets bowlare".

Ingeborg "Kickan" Ingers

"Kickan" var simhoppare och deltog i OS både 1932 i Los Angeles (ensam dam i truppen), där hon blev fyra och 1936 i Berlin, där hon blev nia. Kickan tog två EM-silver och fem SM-guld. Hon avled 2015, 103 år gammal.

Torsten Johansson

Han spelade tennis för Helsingborgs TK. Totalt vann han 32 SM-guld och spelade 72 Davis Cup-matcher. 51 av dessa vanns. 1947 slog han rekord i Wimbledon, då han vann två matcher med 6-0, 6-0, 6-0. Johansson avled 2004, 84 år gammal.

Michael Andersson

Michael representerade CK Fix på cykel och var mest känd under smeknamnet "Roddaren". Hans främsta merit är ett VM-silver i tempo 1999. Han vann Postgirot Open tre gånger och deltog i tre OS. "Roddaren" har vunnit 8 individuella SM och 8 lag-SM.

Kazim Ayvaz

Brottaren som hoppade av i Sverige i samband med VM i Helsingborg 1963. Han stannade kvar då den turkiska truppen reste hem och är sedan dess bosatt i Helsingborg. Han har bland annat vunnit ett OS- och två VM-guld. Representerade HBK-Bergania.

Jörgen Hansson

Han spelade basket för IFK Helsingborg och anses som en av Sveriges främste basketspelare. Har satt ett förmodligen oslagbart rekord. I en match gjorde han på egen hand 94 poäng. Han blev svensk mästare med IFK Helsingborg 1969.

Johanna Larsson

Hon blev tennisproffs 2006 och har som bäst varit rankad 45:a i världen. Hon har vunnit damturneringen i singel i Båstad och var i final i WTA-slutspelet 2017 i dubbel tillsammans med Kiki Bertens från Nederländerna. Grattis för övrigt till den senaste WTA-titeln häromdagen, så färsk att den inte hann in på vår skylt.

Louise Friberg

2008 kvalade Louise Friberg till damernas främsta tour – LPGA-touren. Redan första året tog hon sin första seger, då hon vann Master Card Classic i Mexiko City. Hon avslutade sin aktiva karriär 2016 och är numera sportchef i sin moderklubb Rya Golfklubb.

Gunnar Nilsson

var helsingborgaren som körde formel 1 och vann Belgiens Grand Prix 1977. Totalt blev det fyra pallplatser. 1975 vann han brittiska mästerskapet i formel 3. Nilsson avled i cancer 1978, endast 29 år gammal.

Caroline Seger

har som främsta merit ett silver vid OS i London 2016. Spelade ytterligare ett OS 2012 samt två EM och lika många VM. 2011 blev hon uttagen i All Star-laget. Hon har två SM-guld. Fick Diamantbollen 2009 – som Sveriges bästa damfotbollsspelare.

Lotta Falkenbäck

har vunnit SM i konståkning tre gånger (1985, 1986 och 1988) och nordiska mästerskapen lika många gånger (1985, 1986 och 1987). Hon har flera gånger tävlat i både EM och VM och var med i OS i Calgary 1988.

Evenemanget har passerat!

Föreningen Idrottsarkivet

ALLA VÅRA BÖCKER

"En saga om Stattena" och "Återblick" är inte utgivna av FIA, men en stor del av  kompetensen lånades härifrån.

VÄLKOMMEN TILL IDROTTSMUSEET!

KARTA

MINA SIDOR

NYHETSBREV

ÖPPETTIDER

VARDAGAR
9-15
Vid Onsdagskväll på IM även*
17-20
Övriga tider efter överenskommelse. * Annan entréavgift gäller, se resp inbjudan.

KONTAKT

PRISLISTA

DET HÄNDER IDAG

UTVALDA ARTIKLAR, BESÖK, MED MERA

Vi stödjer Idrottsmuseet

Vi stödjer Idrottsmuseet

annons

KONTAKTA FIA

Redaktör: Hasse Sjöström

Författare: Sten Nilsson, Lasse Skoog

Webmaster: Mats Andersson

Kontakt:

Telefon växel: 042 - 13 39 00

Adress: Mellersta Stenbocksgatan 10

Postadress: 254 37 Helsingborg

Org.nr: 843001-0580

Pg: 32 97 12-4

Bg: 698-0064

Swish: 1234 94 52 34

FIA frågar/Fråga FIA!

Ett aldrig sinande pussel är att fylla i namn på personer på foton. Kanske just du finns på bild, eller någon du känner till. Du kan även ställa liknande frågor till oss inom vårt kunskapsområde.Läs mer

Besök oss!

Inträde 20:- Medlemmar 0:- Öppettider:Läs mer

Boka oss!

Genomför ett speciellt arrangemang eller möte i vår lokal med plats för ca. 80 personer i och vi kan ta fram allt; fika, mackor, landgångar och dricka. Om bara folk skall sitta och lyssna kan det beredas plats till över 200.Läs mer

Stöd oss och därmed idrotten!

Att vara (enskild) medlem kostar 300:-/år. Med detta följer fri Entré, rabatter med mera. Företagsmedlemmar (1000:-/år) och sponsorer får ännu fler fördelar.Läs mer

Om FIA – en kort historik

FIA:s ambition är att visa upp, dokumentera idrott med anknytning till Helsingborg, väcka intresse, minnas profiler och stödja talanger inom vår region.Läs mer

Köp våra böcker och andras

Idrottsmuseet är även en bokhandel. I hyllan finns böcker med idrottsanknytning och lokala företeelser.Läs mer

Vem blir årets idrottare?

Föreslå en person eller ett lag som kan anses vara "en produkt av stadens idrott", och som representerar en idrottsförening i staden.Läs mer

Inhämta/delge information!

Förutom museum och bibliotek finns möjlighet att gräva djupare i gömmorna genom Arkivet, eller fråga våra specialister direkt vid besök.Läs mer

Skänk idrottsprylar!

"Genom att lära oss något om det förflutna får vi bättre förståelse för vår tid." Minnena från flydda tider är i mycket oskattbara ting i framtiden...Läs mer

FÖLJ OSS PÅ