Hej! Vi har ingen möjlighet att få hemsidan att fungera för dig om du använder en webbläsare från förra seklet.
Tänk på att de har säkerhetsproblem stora som hålen i en schweizerost.
Bildspel: Bläddra med pilarna

Helsingborgsidrott 92

Under femton år redovisades helsingborgsrelaterad sport med resultat, tabeller och artiklar i FIA:s årsbok med samma namn som dagens medlemstidning. Läs även innehållen från resp. årsbok fram till 1992 här.

annons

1979 – FIA-bokens premiärår – riktades strålkastarna på en viktig eller unik händelse varje månad under året. Exempelvis Vikingarnas historiska OS-trio i kvalet i Spanien, Stattena damfotbollslags drömresa till Amerika, Lars-Eric Jersmyr, som utsetts att skipa rättvisa i Moskva-OS 1980 och Helsingborgs-Resos flotta donation till HISO: en semesterlägenhet i Riva del Sole i Italien.

1980 var temat i FIA-boken "ledarprofiler inom helsingborgsidrotten". Ett antal trotjänare presenterades ocn intervjuades. De fick även "tycka till". De utvalda bland många starka kandidater var: Algot Bladh, Nils Carlius, Eric Eskilsson, Börje Fureby, Lennart Hansson, Edinger Hullegård, Einar "Kei" Nilsson, Karl-Erik Olsson, Åke Olsson, Sture Persson och Åke "Kålle" Ternberg.

1981 ägnades speciell uppmärksamhet åt "Helsingborgare i OS". Därmed dokumenterades ett glansfullt avsnitt i vår kommuns idrottshistoria. Bragdmän och oförglömliga minnen passerade revy. Här ett plock: Carl Silverstrand, deltog såväl i London-OS 1908 som i Stockholms-Spelen 1912, Axel Nordlander – den framgångsrikaste av alla – Sigge Lindberg, 0lle Anderberg, "Rio-Kalle" Svensson m.fl. Vikingarnas IF blev Svenska mästare.

1982 kartlades forna idrottsarenor i Helsingborg, vilka "matchades" mot den nya tidens anläggningar och friska satsning inte minst från företagens sida. "Så var det förr" och "Så är det nu" löd temat. I ett annat avsnitt behandlades "Larssons kanna-epoken". HIF:s 75-årsjubileum uppmärksammades också.

1983 kompletterades månadsöversikterna med månadsprofiler och föl jdaktligen presenterades 12 framstående idrottsprofiler i Helsingborg. Årets idrottslejon blev Kurt Björklund, världsomseglaren och han presenterades i en intressant artikel. "Tjabos lilla svarta", en unik dagbok kommenterades i en lättsam artikel, liksom "Riffkabylernas" framfart på Viskans vall, som var Högaborgs BK:s hemmaplan. Bandy i Helsingborg? Jodå, rivstart på 20-talet.

1984 var tjejernas år och det uppmärksammades med en presentation av sex av årets mest framgångsrika damer, nämligen Lotta Falkenbäck, Ulrika Hedin, Angelica Burevik, Anna Ostenberg, Anette Poulsen och Marie Louise Corfitzon. Damfotboll har blivit mycket populärt. Men visste ni att den har anor sen 30-talet i Helsingborg. Läs i FIA-boken om detta och att innefotboll fick sin start i Helsingborg redan 1957.

1985 firade Helsingborg sitt 900-års jubileum och FIA bidrog med ett av de trevligaste inslagen genom fotbollsmatchen på Olympia mellan TV-laget och gamla HIF:are. Det gav en slant till FIA och museet stod inför sin invigning och detta belyses i årets bok. Detta år kom också den olympiska flaggan att vaja på Kärnan. Unikt i högsta grad men så genomfördes också internationella ungdomsspel av hög klass som får sitt berättigade utrymme i boken.

1986 innebar ett ordentligt lyft för FIA:s verksamhet. Det året invigdes nämligen idrottsmuset av landshövding Bertil Göransson. Därmed var det andra delmålet uppnått. Det första var FIA-boken och i årgång 1986 kan du läsa om invigningen samt om de fantastiska gymnastikspelen i Helsingborg. Ett arrangemang som gav eko i hela Sverige. IFK:s 90-års jubileum uppmärksammas också liksom en artikel om idrottsplatsen Olympia som började växa fram för 90 år sedan.

1987 års bok uppmärksammar bl.a. Öresundssimningen som genomfördes första gången den 24 juni 1884 och han som då krossade Öresund hette Gustaf "Salamander" Akej och tiden var 3 timmar och 45 minuter. Bland efterföljare kan nämnas Sally Bauer, Leif Gellberg och egyptiern Mahmou Haassan. Det här året var det dags att uppmärksamma IS Götas 80-års jubileum. En klubb som fostrat många idrottsstjärnor. Och så var det ordförandeskifte i FIA.

1988 korade FIA-bokens redaktion Lotta Falkenbäck och Torbjörn Blomdahl till årets idrottskvinna respektive man. Namn som framöver kom att lysa starkt inom idrotten. Golf har med åren blivit en stor sport. I FIA-boken står att läsa att den kom till Helsingborg 1923, men första banan fanns i Viken. Bland spelarna märks kronprins Gustaf Adolf och Prins Sigvard. Helsingborgs tennishistoria sattes också på pränt i denna utgåva.

1989 års bok innehåller en artikel om den lille trinde världsberömde managern från Tomelilla, Börje Lantz. Det var han som arrangerade den mycket omskrivna turnen för HIF till Central- och Nordamerika. Så långt bort hade inget svenskt fotbollslag varit tidigare. I boken uppmärksammas också HIF och 70-års jubilerande Helsingborgs gymnastikförbund. Årets idrottstjej och kille blev Cecilia Dahlman och Lars Anders Wahlgren, båda tennis.

1990 är det år då vårt kära HIF är ordentligt på väg uppåt. Men något avancemang blev det inte och anledningen analyseras i årets bok. Året innehöll också ett Ryttar-VM i Stockholm. Det första med alla sex grenarna och flera nordvästskåningar ordnade silverglans till Sverige. I boken berättas också om en institution i Helsingborgs idrottsliv, Nyårssaluten i Idrottens Hus. Den drar fulla hus sedan starten 1971.

1991 var det dags för IFK att stå som arrangör för årets friidrotts-SM. Tävlingen genomfördes arrangörsmässigt mycket bra men resultatmässigt blev det inte så lyckat. Detta refereras i boken som också ger en historisk återblick och konstaterar att det första friidrotts-SM genomfördes i Helsingborg 1896. I boken framgår också att det fortfarande är motigt för HIF i kampen om en plats i högsta serien.

1992 kunde vi äntligen glädja oss åt att vårt folkkära HIF tog steget upp i allsvenskan. FIA har genom åren på olika sätt följt HIF:s kamp om en plats i fotbollssocieteten. I årets bok belyser vii två krönikor HIF:s varierande men spännande väg till målet. I boken finns också en mycket intressant artikel om helsingborgsfotbollens proffshistoria genom tiderna. Bland sådana profiler kan nämnas Victor Horndal och Harald "Kanon" Håkansson. Kanske inte så kända för dagens läsare som t. ex. Hasse Persson, Sigge Löfgren och Hasse Selander. Orientering är en stor sport som i dessa dagar har problem. I Helsingborg var det IS Göta som var banbrytare för denna sport. Året var 1921 och utvecklingen speglas i en stor artikel i boken. Årets FIA-bok uppmärksammar också det mycket trevliga motionscykelloppet "Helsinger Rundt". Drygt 10.000 deltager varje år och med åren har svenskinslaget blivit dominerande. En som vi hoppas spännande nyhet är att vi i FIA-böckerna framöver ska följa en idrottstalangs utveckling. Vi presenterar således 12-åriga Frida Kareld, som sin ungdom till trots redan är en stor tennistalang. I samtliga FIA-böcker finns också innehållrika måndsöversikter, statistik och tabeller.

Innehållet i 1993 års bok är följande: Maths Olsson skrev – Årskrönika 1 och 2, Per-Arne Håkansson – Årskrönika 3, Roland Classon – Månadsöversikterna, Anna Svedenhov (tennis) och Mikael Wranqvist (cykel) blev årets idrottare, Vasatorps golfklubb presenterades, Bowlarna hade stora framgångar, Helsingborgs Idrottsakademi, Årets jubilerande föreningar, HISO dokumenteras, Olympia byggarbetsplats, Olika stipendiater & utmärkelser och som vanligt avslutningsvis Tabeller och Från klubbarna. På omslagsbilden ses Roland Nilsson och Henrik Larsson som är Helsingborgs mesta landslagsmän i fotboll med sina 116 respektive 93 landskamper och landslagstjejen Susanne Erlandsson även hon blågul med SM- och EM-guld just 1993.

Denna produkt är slutsåld, men kan ev. uppbringas i hyfsat skick vid förfrågan.

Föreningen Idrottsarkivet

ALLA VÅRA BÖCKER

VÄLKOMMEN TILL IDROTTSMUSEET!

KARTA

MINA SIDOR

NYHETSBREV

ÖPPETTIDER

VARDAGAR entré 20:-
9-15
Extra öppet vid evenemang *
se nedan
Övriga tider efter överenskommelse.
* Annan entréavgift gäller, se resp inbjudan.
6/7-28/7 **Sommartider
**Möjlighet till kontakt/besök ändå. Läs mer...

KONTAKT

PRISLISTA

DET HÄNDER IDAG

DET HÄNDER FRAMÖVER

September 2024

30 Må  Boksläpp:”Men då sa domar’n..!”

Oktober 2024

November 2024

UTVALDA ARTIKLAR, BESÖK, MED MERA

Vi stödjer Idrottsmuseet

Vi stödjer Idrottsmuseet

annons

KONTAKTA FIA

Redaktör: Hasse Sjöström

Författare: Sten Nilsson, Lasse Skoog

Webmaster: Mats Andersson

Kontakt:

Telefon växel: 042 - 13 39 00

Adress: Mellersta Stenbocksgatan 10

Postadress: 254 37 Helsingborg

Org.nr: 843001-0580

Pg: 32 97 12-4

Bg: 698-0064

Swish: 1234 94 52 34

FIA frågar/Fråga FIA!

Ett aldrig sinande pussel är att fylla i namn på personer på foton. Kanske just du finns på bild, eller någon du känner till. Du kan även ställa liknande frågor till oss inom vårt kunskapsområde.Läs mer

Besök oss!

Inträde 20:- Medlemmar 0:- Öppettider:Läs mer

Boka oss!

Genomför ett speciellt arrangemang eller möte i vår lokal med plats för ca. 80 personer i och vi kan ta fram allt; fika, mackor, landgångar och dricka. Om bara folk skall sitta och lyssna kan det beredas plats till över 200.Läs mer

Stöd oss och därmed idrotten!

Att vara (enskild) medlem kostar 300:-/år. Med detta följer fri Entré, rabatter med mera. Företagsmedlemmar (1000:-/år) och sponsorer får ännu fler fördelar.Läs mer

Om FIA – en kort historik

FIA:s ambition är att visa upp, dokumentera idrott med anknytning till Helsingborg, väcka intresse, minnas profiler och stödja talanger inom vår region.Läs mer

Köp våra böcker och andras

Idrottsmuseet är även en bokhandel. I hyllan finns böcker med idrottsanknytning och lokala företeelser.Läs mer

Vem blir årets idrottare?

Föreslå en person eller ett lag som kan anses vara "en produkt av stadens idrott", och som representerar en idrottsförening i staden.Läs mer

Inhämta/delge information!

Förutom museum och bibliotek finns möjlighet att gräva djupare i gömmorna genom Arkivet, eller fråga våra specialister direkt vid besök.Läs mer

Skänk idrottsprylar!

"Genom att lära oss något om det förflutna får vi bättre förståelse för vår tid." Minnena från flydda tider är i mycket oskattbara ting i framtiden...Läs mer

FÖLJ OSS PÅ

Facebook Instagram Youtube