Hej! Vi har ingen möjlighet att få hemsidan att fungera för dig om du använder en webbläsare från förra seklet.
Tänk på att de har säkerhetsproblem stora som hålen i en schweizerost.
Bildspel: Bläddra med pilarna

"AGENT 001", Börje Lantz – "Kingen från Tomelilla"

"Kingen" har kommit. Ett arbete som startades för 29 år sedan har nu nått målet. Presentationen av Idrottsmuseets senaste bok, AGENT 001 Börje Lantz – "Kingen från Tomelilla", skedde på måndagen den 23 september – på dagen 20 år efter Börje Lantz bortgång.

annons

Tankarna om boken om Börje Lantz påbörjades redan 1991 och var från början tänkt som en självbiografi. Därefter, mellan 1996 fram till sommaren 1999, skrev Ken Olofsson 14 kapitel. Av olika anledningar lades projektet sedan på is, men hösten 2017 drog Ken tillsammans med Hasse Sjöström igång arbetet med boken igen. Det blev nya intervjuer med personer som funnits i Börjes närhet, och som med ett stort bild- och tidningsunderlag, till sist blev den bok som visades upp på "boksläppet" på Idrottsmuseet.

Ett fullsatt idrottsmuseum – ett hundratal personer, hade hörsammat inbjudan. Hasse Sjöström inledde med att berätta om bakgrunden till boken, och sedan visades ett klipp från tv:s morgonprogram, där Ken Olofsson intervjuades om Börje Lantz.

En hel del av de som intervjuats i boken fanns på plats den här dagen och fick berätta brottstycken av sina möten med Börje.

Börjes lillasyster Birgitta berättade roligt och trevligt om barndomen i Tomelilla, och systerdottern Kerstin fortsatte med att tala om sin tid hos familjen Lantz i Portugal och hur den tiden har format hennes liv.

Mats Magnusson förklarade hur han kom i kontakt med Börje, och hur han sen blev som en familjemedlem huset i Portugal, när hans proffsliv med Benfica började. Lika trevligt fick vi höra om när Lasse Ahlberg gästtränade i Brasilien under Börje Lantz trygga skugga och när de spelade tennis tillsammans i Skåne.

Eskil Åkesson, Tomas Junglander, Leif Gellberg, Roland Larsson och Sven Tollin berättade initierat om sina möten med Börje och hur de uppfattade honom som person. I boken kan man läsa mer detaljerat om de olika historierna.

Det har blivit en härlig minnesbok om personligheten Börje Lantz, en man med en unik och positiv livshistoria – men även från de tillfällen i livet när det blåste snålt kring honom. En bok om en man som gjorde en fantastisk livsresa, som med sin kreativitet helt orädd och med näsa för vad framtiden kunde erbjuda, slog sig in på nya marknader och nya branscher.

Han var en person med ett världsomspännande kontaktnät och alla hans möten med människor, ger oss en intressant, spännande och rolig läsning.

Han var en unik visionär, som tillsammans med ett otroligt kontaktnät, blev en föregångare i sin genre i Sverige. Därför fick boken titeln "AGENT 001". Den måste du bara läsa!

Mer läsning på Peter Kastenssons blogg!

Lite synpunkter som nått oss efter boksläppet av "Agent 001":

Till Helsingborgs Idrottsmuseum

"Varmt tack för en mycket trevlig träff igår (23/9) när boken om Börje Lantz introducerades. Metoden med flera medverkande personer är genial och mottogs positivt av alla närvarande. Min kollega, författaren och journalisten Mats Ekdahl gav er presentatörer högsta betyg om introduktionen. "

Många hälsningar Jörgen Andersson & Mats Ekdahl


Till Helsingborgs Idrottsmuseum

"En utomordentlig memoar/biografi över en i vår värld sannolikt unik fotbollspersonlighet. Den såg så lockande ut att jag sträckläste den så fort jag hämtat den från brevlådan. Särskilt roligt med de många bilderna och tidningsurklippen. Tack, Helsingborgs Idrottsmuseum för denna skatt som räddats till eftervärlden! "

Sen vill jag tacka för de båda tidningarna som bifogats. Det är FANTASTISKT vad ni lyckats göra med ett lokalt idrottsmuseum! Fylla det med roliga, publikdragande aktiviteter! Kanske är ni alltför duktiga för att man på andra håll ens ska försöka sig på att ta efter?

Med vänliga hälsningar Hans Brattberg

Alla brev kan man läsa här (öppnas i nytt fönster/flik).


Ordinarie pris: 250 SEK. Finns att köpa på Idrottsmuseet och numera även på Bo Ohlsson i Tomelilla och via Bilderisyd på nätet.

Vi skickar även med Posten och porto tillkommer då med 70 SEK. Skicka ett epostmeddelande till fia@hbgidrottsmuseum.se med din beställning. Se betalningsalternativ längst ner på sidan.

Lasse Skoog

ALLA VÅRA BÖCKER

VÄLKOMMEN TILL IDROTTSMUSEET!

KARTA

MINA SIDOR

NYHETSBREV

ÖPPETTIDER

VARDAGAR entré 20:-
9-15
Extra öppet vid evenemang *
se nedan
Övriga tider efter överenskommelse.
* Annan entréavgift gäller, se resp inbjudan.
6/7-28/7 **Sommartider
**Möjlighet till kontakt/besök ändå. Läs mer...

KONTAKT

PRISLISTA

DET HÄNDER IDAG

DET HÄNDER FRAMÖVER

September 2024

Oktober 2024

November 2024

UTVALDA ARTIKLAR, BESÖK, MED MERA

Vi stödjer Idrottsmuseet

Vi stödjer Idrottsmuseet

annons

KONTAKTA FIA

Redaktör: Hasse Sjöström

Författare: Sten Nilsson, Lasse Skoog

Webmaster: Mats Andersson

Kontakt:

Telefon växel: 042 - 13 39 00

Adress: Mellersta Stenbocksgatan 10

Postadress: 254 37 Helsingborg

Org.nr: 843001-0580

Pg: 32 97 12-4

Bg: 698-0064

Swish: 1234 94 52 34

FIA frågar/Fråga FIA!

Ett aldrig sinande pussel är att fylla i namn på personer på foton. Kanske just du finns på bild, eller någon du känner till. Du kan även ställa liknande frågor till oss inom vårt kunskapsområde.Läs mer

Besök oss!

Inträde 20:- Medlemmar 0:- Öppettider:Läs mer

Boka oss!

Genomför ett speciellt arrangemang eller möte i vår lokal med plats för ca. 80 personer i och vi kan ta fram allt; fika, mackor, landgångar och dricka. Om bara folk skall sitta och lyssna kan det beredas plats till över 200.Läs mer

Stöd oss och därmed idrotten!

Att vara (enskild) medlem kostar 300:-/år. Med detta följer fri Entré, rabatter med mera. Företagsmedlemmar (1000:-/år) och sponsorer får ännu fler fördelar.Läs mer

Om FIA – en kort historik

FIA:s ambition är att visa upp, dokumentera idrott med anknytning till Helsingborg, väcka intresse, minnas profiler och stödja talanger inom vår region.Läs mer

Köp våra böcker och andras

Idrottsmuseet är även en bokhandel. I hyllan finns böcker med idrottsanknytning och lokala företeelser.Läs mer

Vem blir årets idrottare?

Föreslå en person eller ett lag som kan anses vara "en produkt av stadens idrott", och som representerar en idrottsförening i staden.Läs mer

Inhämta/delge information!

Förutom museum och bibliotek finns möjlighet att gräva djupare i gömmorna genom Arkivet, eller fråga våra specialister direkt vid besök.Läs mer

Skänk idrottsprylar!

"Genom att lära oss något om det förflutna får vi bättre förståelse för vår tid." Minnena från flydda tider är i mycket oskattbara ting i framtiden...Läs mer

FÖLJ OSS PÅ

Facebook Instagram Youtube