Hej! Vi har ingen möjlighet att få hemsidan att fungera för dig om du använder en webbläsare från förra seklet.
Tänk på att de har säkerhetsproblem stora som hålen i en schweizerost.
Bildspel: Bläddra med pilarna

Idrottsmuseet blickar och lyssnar mot framtiden

Det känns kanske lite konstigt att tala om framtiden när vi nu upplever en tid som skickar oss tillbaka flera år, ja kanske ett årtionde. Corona-viruset har stängt ner hela världen, inte minst idrottsvärlden. Men allt kommer naturligtvis igång igen, frågan är bara när och i vilken form?

annons

Helsingborgs Idrottsmuseum var igång med stora förändringar innan viruset slog till. Arbetet med att göra museet mera tillgängligt var nästan klart när vi tvingades stänga dörren.

Snart hoppas vi kunna slutföra arbetet och visa upp ett museum anpassat för alla. Den som har nedsatt syn eller hörsel ska känna att det inte är ett hinder för att få en fin upplevelse på museet. Det är lätt att ta sig fram med rullstol och överallt finns det möjlighet att sitta ner och vila benen.

Vi har även anpassat Audio-guiderna för den som har svårigheter med språket, och har därför gjort en variant med lättare, enklare svenska. Alla som kommer till museet ska uppleva förändringarna.

Välkomststation direkt vid entrén

Välkomststationen vid entrén ger information om museet. Den röda mattan ska leda besökare vidare in i museet.

I montrarna har vi anpassat föremål och information så att det blir lättare att tillgodogöra sig innehållet. Med hjälp av Audio-guiden får man veta mer om det som finns i montrarna. Vissa föremål ligger utanför montrarna för att ge en taktil känsla.

Nere i reliefhörnan kan man genom en knapptryckning få veta mer om de idrottspersonligheter som Risto Karvinen förevigat i trä. Idrottsbanken "Stopptid" med alla filmer får ny touchskärm som gör det lättare att navigera i denna guldgruva med nostalgiska möten och härliga filmsekvenser.

Alfa-bilderna har fått en egen hörna där man i lugn och ro kan sitta och bläddra i den närapå helt kompletta samlingen. Uppe vid entrén har statyerna av Kalle Svensson och Henrik Larsson fått ljud och bild.

Ja, mycket har förändrats och förbättrats på museet under ett års tid. Ett intressant projekt som är under utveckling är "Fotbollsträdet" där alla fotbollsklubbar i Helsingborg kommer att bli belysta på ett unikt sätt. Bakom projektet står i första hand Olle Larsson och Hasse Sjöström, och inte minst med hjälp av alla klubbarna. När projektet är klart kommer det att bli en belysning av fotbollen i Helsingborg som saknar motstycke.

Alla ska få en finare upplevelse

Ja, vi är säkra på att besökare ska få en ännu finare upplevelse på museet i framöver. Men vilka är det då som vi hoppas ska hitta hit? Är det bara gentlemen i den övre medelåldern? Den som är intresserad av idrottsnostalgi? Eller skolklasser som byter en gympatimme mot ett besök på museet? Nej, naturligtvis inte!

Målsättningen är att Helsingborgs Idrottsmuseum ska bli en mötesplats för alla, oavsett kön, ålder eller funktionsvariation. Alla ska hitta något som gör besöket till ett bestående minne. Tyvärr satte Corona-viruset stopp för invigningen av de nya statyerna med fotbollshjältarna från dam-VM. Detta hade annars varit en fin start på arbetet med jämlikhet inom idrotten, även här på museet. Vi kommer att lägga mycket fokus på detta framöver.Hur når vi den yngre generationen?

Idrottsbanken med alla filmerna kan säkert intressera en yngre publik. För alla tjejer och killar som spelar fotboll blir nog "Fotbollsträdet" en speciell upplevelse. Att vi har en hel del ny teknik gör säkert besöket minnesvärt även för denna åldersgrupp.

Vår strävan är att nå ut till alla

Att nå ut till alla som är intresserade av idrott är naturligtvis målsättningen. Men måste man ha ett stort idrottsintresse för att besöka Idrottsmuseet? Nej, vi är en kulturinstitution som bevarar och visar upp föremål, händelser och personligheter som säkert intresserar alla.

Och våra arrangemang i reliefhörnan är populära i breda grupper, inte minst arrangemang med olika kulturpersonligheter. Vem minns inte kvällen med Björn Ranelid eller mötet med mästerkocken Tareq Taylor? Trumslagarens fantastiska musikal blev en stor succé. Arrangemang med både idrottsprägel och mera allmän kulturprägel kommer även i framtiden bli en viktig del av vår verksamhet. Många är de mer eller mindre kända personer som fått ett telefonsamtal från Christer Fermvik, och som han lyckats övertala att komma till museet. Och fler lär det bli! Arrangemangen i reliefhörnan kan samtidigt skapa intresse för själva museet.

Vi har märkt att många förstagångsbesökare lyft på ögonbrynet och förvånats över vårt fina idrottsmuseum. Det brukar heta att man inte blir profet i sin egen stad, men nog ska vi få fler helsingborgare att upptäcka Sveriges finaste idrottsmuseum!

Mycket välkomna!
Från 3/8-2020 har vi öppet måndag-fredag 10:00-14:00.

Sten Nilsson

ALLA VÅRA BÖCKER

VÄLKOMMEN TILL IDROTTSMUSEET!

KARTA

MINA SIDOR

NYHETSBREV

ÖPPETTIDER

VARDAGAR*
10-14
Vid Onsdagskväll även**
17-21
Övriga tider efter överenskommelse.
** Annan entréavgift gäller, se resp inbjudan.
Onsdagskväll kan gå vilken veckodag som.

OBS! Virusstängt tills vidare

KONTAKT

PRISLISTA

DET HÄNDER IDAG

DET HÄNDER FRAMÖVER

UTVALDA ARTIKLAR, BESÖK, MED MERA

Vi stödjer Idrottsmuseet

Vi stödjer Idrottsmuseet

annons

KONTAKTA FIA

Redaktör: Hasse Sjöström

Författare: Sten Nilsson, Lasse Skoog

Webmaster: Mats Andersson

Kontakt:

Telefon växel: 042 - 13 39 00

Adress: Mellersta Stenbocksgatan 10

Postadress: 254 37 Helsingborg

Org.nr: 843001-0580

Pg: 32 97 12-4

Bg: 698-0064

Swish: 1234 94 52 34

FIA frågar/Fråga FIA!

Ett aldrig sinande pussel är att fylla i namn på personer på foton. Kanske just du finns på bild, eller någon du känner till. Du kan även ställa liknande frågor till oss inom vårt kunskapsområde.Läs mer

Besök oss!

Inträde 20:- Medlemmar 0:- Öppettider:Läs mer

Boka oss!

Genomför ett speciellt arrangemang eller möte i vår lokal med plats för ca. 80 personer i och vi kan ta fram allt; fika, mackor, landgångar och dricka. Om bara folk skall sitta och lyssna kan det beredas plats till över 200.Läs mer

Stöd oss och därmed idrotten!

Att vara (enskild) medlem kostar 300:-/år. Med detta följer fri Entré, rabatter med mera. Företagsmedlemmar (1000:-/år) och sponsorer får ännu fler fördelar.Läs mer

Om FIA – en kort historik

FIA:s ambition är att visa upp, dokumentera idrott med anknytning till Helsingborg, väcka intresse, minnas profiler och stödja talanger inom vår region.Läs mer

Köp våra böcker och andras

Idrottsmuseet är även en bokhandel. I hyllan finns böcker med idrottsanknytning och lokala företeelser.Läs mer

Vem blir årets idrottare?

Föreslå en person eller ett lag som kan anses vara "en produkt av stadens idrott", och som representerar en idrottsförening i staden.Läs mer

Inhämta/delge information!

Förutom museum och bibliotek finns möjlighet att gräva djupare i gömmorna genom Arkivet, eller fråga våra specialister direkt vid besök.Läs mer

Skänk idrottsprylar!

"Genom att lära oss något om det förflutna får vi bättre förståelse för vår tid." Minnena från flydda tider är i mycket oskattbara ting i framtiden...Läs mer

FÖLJ OSS PÅ