Det finaste – nu inte bara på pappret utan på emalj!
Den 9 mars är numera en viktig bemärkelsedag för Idrottsmuseet. Det var då som SCIF (Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande) överlämnade utmärkelsen "Årets idrottsmuseum 2016" till oss.
annons
Närmare 75 personer hade samlats i reliefhörnet för detta evenemang. Bland dem representanter från kommunledningen och fritidsförvaltningen, press och givetvis representanterna från SCIF, Åke Jönsson och Gunnar Larsson. Ett ögonblick fyllt av stolthet och glädje för alla oss medlemmar i Idrottsmuseet.
Ordföranden Christer Fermvik inledde festligheterna med att ge oss en kort historik om Idrottsmuseet. Speciellt framhöll han grundarna som kom från Sportpennorna i Helsingborg och HISO nämligen – Sixten Raaf, Gunnar GeBe Andersson, Einar Nilsson, Eric Eskilsson, Nils Jacobsson och Thure Nordström – men också alla som från starten fram till dags dato engagerat sig på något sätt i museet.
Han berättade också om allt som händer på museet t.ex. om bokproduktionen där vi har sex stycken böcker bakom oss och den sjunde som är på gång – den om Idrottens Hus 60 år (kommer ut i augusti i år i samband med jubileet). Christer förde fram alla de lyckade aktiviteter vi genomför med onsdagar på IM, utställningar med mera.
Han framhöll också vikten av att vi nu hamnat "mitt i idrottsgrytan" i Olympiaområdet och tackade speciellt Hans Egger för hans engagemang för detta.
Därefter var det tid för det viktigaste för dagen. Åke Jönsson, välkänd sportjournalist och författare som bland annat skrivit en bok om de olympiska spelen i Stockholm 1912, "Solskensolympiaden". Åke började med att berätta om vad SCIF är för något, och vi fick bl.a. veta att detta är Sveriges äldsta paraplyorganisation, grundad redan 1897. SCIF har en fantastisk och spännande historia, och jag vill uppmana alla som har idrottsintresse att gå in på deras hemsida www.scif.se och läsa mer.
Sedan var det dags för det högtidliga överlämnandet av utmärkelsen och en stolt ordförande för Idrottsmuseet tog emot priset i form av en fin emaljskylt (se denna på annan plats) samt 50.000 kronor. Motiveringen till varför Helsingborgs Idrottsmuseum fått detta nyinstiftade pris hittar du här(så småningom).
Innan det var dags för kaffekalas med härligt god tårta, fick vi höra Gunnar Larsson, guldmedaljör på OS i München 1972, berätta lite om sin simhistoria, sitt engagemang i SCIF och så öste han mycket beröm över vårt fina idrottsmuseum. En sån dag det blev – kan man vara något annat än stolt och glad över att man är del av detta fina idrottsmuseum?