Hej! Vi har ingen möjlighet att få hemsidan att fungera för dig om du använder en webbläsare från förra seklet.
Tänk på att de har säkerhetsproblem stora som hålen i en schweizerost.
Bildspel: Bläddra med pilarna

De har vigt sina liv åt ishockeyn

Jim Brithén och Stefan Bergqvist. De har hunnit med en hel del, men så har de också vigt sina liv åt ishockey. Under drygt två timmar fängslade de det 70-tal som sökt till höstens första onsdagsträff på Idrottsmuseet.

annons

(Reds anm: Detta är bara en kort resume av vad som behandlades. Hoppas att ni besöker oss några av kommande träffar för att inte missa godbitar ur Helsingborgs idrottshistoria direkt från några av dem som egentligen skrivit historien.)

– Frågan vi ställt oss hur många gånger som helst har varit: Varför valde vi ishockeyn, säger Jim Brithén och Stefan Bergqvist vid hans sida nickade instämmande.

De kom fram till att de hade litet olika utgångspunkter innan det till slut blev hockey för hela slanten för de båda. Stefan, som med sina 61 år är två år äldre än Jim, flyttade till Ängelholm från Hässleholm 1963 – samma år som Vegeholmshallen stod kart.

– Det var något helt nytt och stort för mig. Tillbringade därför mycket tid i hallen och sedan var jag frälst, berättade Stefan.

För Jim var det något annorlunda. Han föddes in i hockeyn. Pappa Hilmer Persson var under många år ordförande Rögle BK.

– Han sade att han aldrig ville eller skulle påverka mig i mitt val av idrott. Ändå stoppade han jämnt och ständigt puckar i mina fickor. Snacka om att inte påverka...

Jim skrattade gott när han drog sig till minnes hur det var när det en gång började. För de både blev det naturligtvis Rögle till att börja med – först som spelare och sedan som tränare.

– Som spelare handlade det aldrig om några direkta höjdpunkter. Jag spelade i tio år, men högre än till dåvarande div 2 kom vi aldrig, sade Stefan.

Han spelade under pojk-, junior och A-lagstiden stundtals tillsammans med Jim.

– Mina bästa år som hockeyspelare upplevde jag dock inte i Rögle. Det gick betydligt bättre för mig under åren i Malmö If och Väsby, berättade Jim.

Men det är som tränare de båda nått sina största framgångar. Stefan började som tränare redan under sin aktiva spelarperiod. Det blev olika lag i Rögle (Stefan tränade bland annat det A-lag som åkte ur elitserien 1999) fram till just 1999, då han tackade ja till ett erbjudande från Kiruna. Sedan blev det många tränaruppdrag med olika svenska ungdomslandslag innan han tog steget över till Dammark, där Jim Brithén redan fanns. Jim var en av dem som såg till så att att Danmark för första gången tog steget upp i VM:s A-grupp. Där var sedan Stefan med och lotsade det danska landslaget till en historisk 2-0-seger vid VM i Finland.

– Höjdpunkten i min tränarkarriär är dock det jag upplevde under året i Modo, sedan jag återvänt till Sverige från Danmark. Jag tog laget till SM-final och blev utsedd till Årets tränare, berättade Jim.

Trots detta fick han sparken året efter.

– Efter bara någon månad tyckte ledningen att vi gjort för dåliga resultat och jag fick gå, mindes Jim.

Det som kanske gjort störst avtryck i deras tränarkarriärer är när först Jim och sedan Stefan nappade på ett tränarbud från Donbas Donetsk i Ukraina. Det gällde att bygga upp klubbens ungdomsakademi. Jim var den som var först på plats.

– Jag var där i fyra dagar och kollade läget. Sedan beslöt jag mig för att tacka ja. Jag skulle sedan träffa klubbens president. Jag fick vänta i flera timmar innan han dök upp.

Det enda han undrade var hur mycket jag skulle ha betalt. Frågan kom överraskande, varför jag bad om några dagars betänketid. När jag tänkt färdigt drog jag till med ett rejält bud som inte accepterades, men till slut om vi överens, sade Jim. Efter ett år i Donetsk fick Jim erbjudande om att bli ansvarig för hela klubbens ungdomsavdelning. Då behövdes det någon som var huvudansvarig för akademin.

– Jag tog kontakt med Stefan och efter viss övertalning tackade han ja, berättade Jim.

Det blev dock bara ett år för Stefan i Ukraina. Sedan fick både han och Jim sparken.

– Vi spelade i Moskva-ligan, eftersom vi fick betydligt bättre motstånd där än i Ukraina. Men klubben tyckte resorna till Moskva blev för dyra och när vi inte ville fortsätta i den ukrainska ligan där vi vann alla matcher med tvåsiffrigt, fanns det inget annat göra än att ge sig av. Vi fick helt enkelt sparken, berättade Stefan. Just nu är Stefan tränare och sportchef i Helsingborgs HC, medan Jim helt lagt av.

– Jag tröttnade helt enkelt på hockeyn, sade han.

Walle Holmberg

ALLA VÅRA BÖCKER

VÄLKOMMEN TILL IDROTTSMUSEET!

KARTA

MINA SIDOR

NYHETSBREV

ÖPPETTIDER

VARDAGAR entré 20:-
9-15
Extra öppet vid evenemang *
se nedan
Övriga tider efter överenskommelse.
* Annan entréavgift gäller, se resp inbjudan.
15/10 Öppet för besök bara till 13
29/10 Öppet för besök bara till 13

KONTAKT

PRISLISTA

DET HÄNDER IDAG

DET HÄNDER FRAMÖVER

Oktober 2024

November 2024

UTVALDA ARTIKLAR, BESÖK, MED MERA

Vi stödjer Idrottsmuseet

Vi stödjer Idrottsmuseet

annons

KONTAKTA FIA

Redaktör: Hasse Sjöström

Författare: Sten Nilsson, Lasse Skoog

Webmaster: Mats Andersson

Kontakt:

Telefon växel: 042 - 13 39 00

Adress: Mellersta Stenbocksgatan 10

Postadress: 254 37 Helsingborg

Org.nr: 843001-0580

Pg: 32 97 12-4

Bg: 698-0064

Swish: 1234 94 52 34

FIA frågar/Fråga FIA!

Ett aldrig sinande pussel är att fylla i namn på personer på foton. Kanske just du finns på bild, eller någon du känner till. Du kan även ställa liknande frågor till oss inom vårt kunskapsområde.Läs mer

Besök oss!

Inträde 20:- Medlemmar 0:- Öppettider:Läs mer

Boka oss!

Genomför ett speciellt arrangemang eller möte i vår lokal med plats för ca. 80 personer i och vi kan ta fram allt; fika, mackor, landgångar och dricka. Om bara folk skall sitta och lyssna kan det beredas plats till över 200.Läs mer

Stöd oss och därmed idrotten!

Att vara (enskild) medlem kostar 300:-/år. Med detta följer fri Entré, rabatter med mera. Företagsmedlemmar (1000:-/år) och sponsorer får ännu fler fördelar.Läs mer

Om FIA – en kort historik

FIA:s ambition är att visa upp, dokumentera idrott med anknytning till Helsingborg, väcka intresse, minnas profiler och stödja talanger inom vår region.Läs mer

Köp våra böcker och andras

Idrottsmuseet är även en bokhandel. I hyllan finns böcker med idrottsanknytning och lokala företeelser.Läs mer

Vem blir årets idrottare?

Föreslå en person eller ett lag som kan anses vara "en produkt av stadens idrott", och som representerar en idrottsförening i staden.Läs mer

Inhämta/delge information!

Förutom museum och bibliotek finns möjlighet att gräva djupare i gömmorna genom Arkivet, eller fråga våra specialister direkt vid besök.Läs mer

Skänk idrottsprylar!

"Genom att lära oss något om det förflutna får vi bättre förståelse för vår tid." Minnena från flydda tider är i mycket oskattbara ting i framtiden...Läs mer

FÖLJ OSS PÅ

Facebook Instagram Youtube