Hej! Vi har ingen möjlighet att få hemsidan att fungera för dig om du använder en webbläsare från förra seklet.
Tänk på att de har säkerhetsproblem stora som hålen i en schweizerost.
Bildspel: Bläddra med pilarna

Köp våra böcker och andras

Idrottsmuseet är även en bokhandel. I hyllan finns böcker med idrottsanknytning och lokala företeelser. Medlemspris (inom parantes) gäller för vissa böcker. Se priser vid resp. boks bild. Vid postorder tillkommer frakt.

På denna sida presenterar vi andras böcker. De finns att köpa på Idrottsmuseet i Helsingborg, eller genom postorder lagd med e-post eller telefon. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.

Tänk på: Vi tar inte betalkort/kreditkort på Idrottsmuseet, så det är kontanter som gäller – eller Swish.

Det är bilder och texter i 250 sidor, från både förr och nu, med många fotbollsprofiler, många eldsjälar och livet i ljusblått i jubileumsboken RÅÅ IF 100 ÅR.

VARBERGSFOTBOLLEN sträcker sig tillbaka till 1905. Alla klubbar som bildats sedan dess i Varbergs kommun har fått ett eget kapitel i boken Du snart kan hålla i Din hand. För att göra historien så komplett som möjligt redovisas även de klubbar som inte längre finns. Naturligtvis illustreras artiklarna med ett rikligt bildmaterial. Boken berättar också om fotbollens ursprung och om hur sporten kom till Sverige kring förra sekel-skiftet. Till den lättsammare avdelningen hör ett smeknamnslexikon och kuriositeter av olika slag, plus mycket annat. För sifferbitarna har även samtliga serietabeller från A-lagsfotbollen på såväl herr- som damsidan fått ett väl tilltaget utrymme. Totalt är boken på 560 sidor!

Therese är superbra med bollen. Teknisk och snabb. Men när det är dags för första matchen i seriespelet blir allt fel. Det är som om kroppen vägrar! Vad är det som händer? RÖTT KORT, THERESE! är inspirerad av landslagsstjärnan Therese Sjögrans barndom och är skriven av sportjournalisten Anja Gatu. Boken beskriver Thereses uppväxt och hur fotbollen redan från 5-6 årsåldern dominerar hennes vardag all vaken tid. Det är en hyllning till världens bästa leksak som är grundtonen i boken.

FLER BARNBÖCKER på tjejfotbollstemat.

EN ÄLSKAD LEKSAK är titeln på en bok, som är en unik skildring av fotbollens vardag i Helsingborg. Den saknar traditionell rapporteringen om match-resultat, spelsituationer, omdiskuterade domslut eller läget i serietabellen. Det hela började som en förfrågan från Dunkers kulturhus och skulle resultera i en utställning. Under fotbollssäsongen 2013 påbörjade vi – fotografen Stefan Lindblom och journalisten Peter Nygren – arbetet med dokumentationen. Snart föddes idén om att göra något mer av de många timmar med intervjuer och de tusentals foton vi samlat på oss.

Thure Petersson, en av världens kunnigaste cykelskribenter, har i över 35 år på nära håll följt landsvägens hjältar. Hans sätt att återge den kamp, spänning och dramatik, som kringgärdar cykelsporten, sker på ett lysande och äkta vis i boken SVENSKA CYKLISTER I SEGERTRÖJOR. Det är framför allt den svenska cykelsporten han skildrar, men vi får även internationella utblickar, och han kryddar boken med mycket intressanta historiska episoder. Återupplev de stora svenska triumferna, var med i fartfyllda tävlingar, möt kämparna i sina segertröjor, besök några av klubbarna, följ skaran av ungdomar som vill föra de blågula cykelfärgerna vidare!

2010 blev HIF av med SM-guldet i slutspurten, men året därpå kunde varken spelarförsäljningar eller konkurrenter stoppa lagmaskinen. Segern i allsvenskan säkrades rekordtidigt. Lennart Johanssons pokal kompletterades med segrar i Supercupen och Svenska cupen. I GULDFEBER får du uppleva den makalösa säsongen då Sundets Pärla blev Guldkusten. Med nyskrivet material tar Helsingborgs Dagblads Tomas Nilsson oss med på hela resan.

HEMGÅRDENS GIF (handboll)

BOKEN OM BERGA handlar om en viktig del av det framväxande och moderna dagens Helsingborg på 1930 fram till 1970-talet. Min historia i denna bok om Berga begränsas till 1940-50 men även med delar från både 1930 och 1960-talet och är full av spännande och givande läsning om gatorna, husen och alla underbara människor med sina egna levnadsöden, historier och minnen. Många händelser och episoder som levt kvar via muntlig tradition finns med i detta tidsdokument och därmed också sparade för framtidens generationer.

Över 53 år har Imi Markos bevakat den svenska och internationella fotbollens utveckling från pressläktaren. Under en period kompletterade han sportjournalistiken med reklam och marknadsföring och såg tidigt fotbollens förvandling från renodlad sport till business inom underhållningen. Förvandlingsprocessen har han skildrat i reklambranschens facktidningar Resumé och i MarknadsTendenser. Följaktligen är han mycket kritisk till fotbollens underhållningsvåld, som allt mer präglar spelet. Ja, enligt Imi Markos har spelet blivit mer brutalt än hårt. En utveckling, som de flesta tränare och domare blundar för. Boken RONALDINHO UTMANAR FOTBOLLENS DÖDGRÄVARE handlar om Ronaldinhos utmaning mitt i våldsspiralen. Och det gör brassen med känsla, fantasi, kreativitet och leende.

Sundets Pärla är beskriven i denna bok som aldrig förr av ett fotograf- och författarteam som kan sin stad. I bokens 192 sidor på svenska och engelska får du garanterat njuta av stadens stora bredd och kontinentala känsla. HELSINGBORG – STADEN SOM BERÖR DITT HJÄRTA välkomnar dig!

HELSINGBORG FRÅN OVAN är den största bok med flygbilder som getts ut över Helsingborgs stad. Den innehåller 328 sidor och över 390 flygbilder. Bokens bilder har i huvudsak tagits under åren 2006 och 2007, detta för att ligga så nära verkligheten som möjligt då Helsingborg är en stad som är i ständig förändring. Ett skäl som gjort det svårt att som flygfotograf ta beslutet när fotograferingen ska anses avslutad. Bildmaterialet är åtskilligt och heltäckande, vilket resulterat i denna praktfulla bok, fotograferad av Bertil Hagberg och med värdefulla faktatexter av Bengt Lindskog.

LANDSKRONA FRÅN OVAN är den mest heltäckande flygfotoboken som hittills getts ut över Landskrona med omnejd. Boken innehåller 164 sidor och med dess 175 flygbilder omfattas hela Landskronas kommunområde i 9 olika kapitel. Bilderna har tagits under tre år av fotograf Bertil Hagberg, från 2006 med huvuddelen 2008. Den visar på dagens Landskrona i kombination med både historiska och nutida faktatexter av författaren Kalle Berggren. Vår tanke har bland annat varit att koppla historien till de nutida bilderna. Detta gör boken unik i sitt slag samtidigt som den också blir ett värdefullt dokument för en stad i stark utveckling.

Denna flygfotobok över Skåne är med sina 296 sidor den mest omfattande som gjorts med flygbilder över Skånes 33 kommuners unika, kända som okända, platser. Bertil Hagberg har fotograferat huvuddelen av bilderna i SKÅNE – LIKA GRANT FRÅN OVAN under åren 2004-2005 och blir tillsammans med Bengt Lindskogs intressanta historiska texter en resa i tiden.

Kort om innehållet i IFK HELSINGBORG 100 ÅR:
IFK-Ordförande under 100 år, Föreningen en viktig del av samhället, Tusentals händelser under 100 år, Bandy – Vädret var ett ständigt problem, Basketboll – Sjörövarbingo förde IFK ut i Europa, Bowling – Många framgångar i två sektioner, Fotboll – Två poäng från allsvenskt kval, Friidrott – Basidrott i OS och IFK under 100 år, Handboll – Ängelholm räddningen under krigsåren, Ishockey – Det snabba spelet som slog direkt, Konståkning – Snurrigt värre i högsta fart, Orientering – Snubblande nära SM-guld i budkavle, Skidor – Många mil i klassiska spår, Tennis – Friidrottsmästarinna vann junior-DM, Volleyboll – Det var tjejerna som visade vägen, Övriga idrotter – Oftast korta och intensiva perioder, Sju IFK-are har deltagit i OS – Stora prestationer bakom fina resultat, VM i friidrott – Stora upplevelser för Björn och Kia, Öresundsspelen är något unikt, Öresundsloppet ett av landets bästa långdistanslopp, Springtime har kommit för att stanna, Vinnarna i Springtime – En internationell kavalkad, Vinnarna i Öresundsloppet – Massor av meriterade löpare, Andra aktiviteter – Bingo och marknader i flera årtionden, Föreningens svenska mästare.

Året är 1972, när Lars Olefeldt lyfter luren och ringer Korpen i Helsingborg. Hej. Det är från Viggo. Vi skulle vilja anmäla ett fotbollslag till nästa års fotbollsserie. Trevligt. – Vi kommer att ställa upp med ett blandat lag, både tjejer och killar. – Det går inte. Vad händer när "herraväldet" på våra fotbollsplaner utmanas av ett blandat fotbollslag? FOTBOLL ANNORLUNDA riktar sig främst till alla tjejer och killar som i början av 1970-talet gick i bräschen för blandfotboll. Men även till alla tjejer och killar som spelar i mixade fotbollslag idag. Det var så här det började.

JOJJE DEN MENINGSSÖKANDE LÖPAREN... Borta var ungdomens tid och glans för löparen. Att det blott var en dröm förstod han efter skadan. Stegen hördes inte längre i det högra örat, bara ett sus och surrande. Drömmen dröjde sig envist kvar inom honom. Han tog sig ner till arkivrummet i källaren, innehållande en massa dokumentation och litteratur. Där sökte han för fullt bland hyllorna för att kunna få svar på den. Fann aldrig något svar i källaren och löpte upp igen. Vid den soliga horisonten gjordes ett utmanande beslut, att löpa på i jakten efter livets mening.

I NÖD OCH LUST är en bok för HIF:are och alla andra som gillar fotboll och goda historier. Här blandas stort och smått, gammalt och nytt, analyser och anekdoter, bittra nederlag och söta segrar genom hundra år. Läsaren får följa klubben från en trappuppgång på Carl Krooksgatan till San Siro i Milano.

Det är i många stycken en sällsam berättelse och många har bidragit att sätta färg på den – bland annat Ken Olofsson, Knut Knutsson, Thomas Nordahl, Björn Ranelid, Adde Malmberg, Björn Hellberg och Göran Stangerz.

Andra köpställen (EXTERN LÄNK)

Lasse om Sporten: En kompis! Sporten ska vara läsarens kompis – trovärdig, att lita på och med samma intresse för idrott som läsaren själv. Där har du några av redaktionens rättesnören. Det finns fler. Vi ska vara lokala, överraskande och underhållande. Naturligtvis blickar vi utåt i världen ocksä. Både nationellt och internationellt. Men även då strävar vi efter den lokala vinkeln, om den finns. För det är där vi har vår själ: På den nordväst-skånska planhalvan. (från baksidan på TILL MINNE AV BK DROTT.)

MYCKET SÄLLAN OCH I SYNNERHET inte nu, när Sveriges ekonomi går pä sparlåga, har två arbetarpågar fått komma till tals! Och det hade väl aldrig skett om de inte träffat Michael Tegnér och Anders Roos. Om det var av ekonomiska skäl eller för att de blev gripna av "i värt tycke, en historia som borde berättas", ja det får eftermälet bedöma. Vi tänkte bara: "hur svårt kan de va?". Michael och Anders insåg tidigt att det behövs nog hjälp för att sammanställa de fullständigt ostrukturerade och vansinniga idier som de båda pågarna berättade om! Humorakuten blev därför påkallad genom Jonas Klevhag och Björn Alverfeldt. (från baksidan på OLJEBRÖDER.)

Inför 175-årsjubileet för Helsingborgs folkskola kom tanken upp att göra en utställning och en bok. Namnet på både bok och utställning blev "Kunskap, glädje och lite ris. HELSINGBORGS FOLKSKOLA 175 ÅR". Syftet är att spegla folkskolans historia i Helsingborg men även att göra en framställning från skolvärlden med många bilder, personliga berättelser och minnen från elever och lärare. Alla har vi en relation till skolan, på gott och ont, men tiden på skolbänken glömmer ingen av oss. Den som läser boken ska få både aha-upplevelse, kanske lite rysningar men den ska framför allt locka till varma leenden och lust att berätta egna minnen. Boken kan läsas från pärm till pärm men även avsnitt för avsnitt.

Under mer än tre år har författaren och historikern Åke Jönsson forskat i hur det gick till när Sverige fick de olympiska spelen 1912 och hur Stockholms Stadion kom till. Åke Jönssons arbete har mynnat ut i den unika boken VÄGLEDNING TILL SOLSKENSOLYMPIADEN, som på över 500 sidor i ord och bild skildrar de femte olympiska spelen 1912 på ett sätt som det aldrig gjorts. Själva tävlingarna är inte det centrala i boken, fokus ligger i stället på förspelet, från ansökan om att få arrangera OS till Centralföreningens byggande av Stadion, de ständiga ekonomiska svårigheterna och hur tävlingarna, såväl praktiskt som regelmässigt, organiserades samt hur man valde lämpliga tävlingsplatser och förberedde den svenska olympiatruppen. Boken innehåller förstås mycket Stockholmiana.

Andra köpställen (EXTERN LÄNK)

HÖGABORGS BOLLKLUBB 75 ÅR är titeln på en bok

Kort om innehållet i SKÅNSK IDROTTSHISTORIA ÅRSBOK 2014. Rubriker:
Carin Nilsson Green Cege Anderberg Trelleborgs Gymnastikförening 100 år Winnö IF 100 år Olympiska efterspel Jan Mikulowski Birte Hanson Rundtursmedaljen 1975 Kjell Tånnander Hugo Åberg Arvid Andersson Familjen Andersson Skånska skyttekungar Nisse Svensson Krister Kristersson Sverker Eliasson Skåningar på högsta fotbollsnivå, del IX Wilhelm Hedeman-Gade Skånsk varpa Malmös fotbollsföreningar genom tiderna Frukostmöten.
Årgångar 2010-2018 nu tillgängliga!

Med vingar längs Vindelälven (Bok+DVD) Med vingar längs Vindelälven – värt en omväg i luften eller utmed riksväg 363. Vilket man än önskar så ger det lika fantastiska upplevelser längs den älv som vi betraktar som Sveriges första nationalälv. Njut med oss på en 500 km lång resa från älvens källflöden till dess möte med Umeälven vid Vännäsby och vidare mot Bottenviken. Med dess stora antal forsar, högintressanta naturområden, en stor mängd byar, möten med människor och en stark föertagsverksamhet där alla lever för sin bygd har gett oss innehållet till denna bok och medföljande DVD-film om Vindelälvsbygden med svensk och engelsk text. Berättelser i bild och text av initierade fotografer, författare och kompositörer.Foto: Bertil Hagberg.

ALLA VÅRA BÖCKER

VÄLKOMMEN TILL IDROTTSMUSEET!

KARTA

MINA SIDOR

NYHETSBREV

ÖPPETTIDER

VARDAGAR entré 20:-
9-15
Extra öppet vid evenemang *
se nedan
Övriga tider efter överenskommelse.
* Annan entréavgift gäller, se resp inbjudan.
6/7-28/7 **Sommartider
**Möjlighet till kontakt/besök ändå. Läs mer...

KONTAKT

PRISLISTA

DET HÄNDER IDAG

DET HÄNDER FRAMÖVER

September 2024

30 Må  Boksläpp:”Men då sa domar’n..!”

Oktober 2024

November 2024

Vi stödjer Idrottsmuseet

Vi stödjer Idrottsmuseet

annons

KONTAKTA FIA

Redaktör: Hasse Sjöström

Författare: Sten Nilsson, Lasse Skoog

Webmaster: Mats Andersson

Kontakt:

Telefon växel: 042 - 13 39 00

Adress: Mellersta Stenbocksgatan 10

Postadress: 254 37 Helsingborg

Org.nr: 843001-0580

Pg: 32 97 12-4

Bg: 698-0064

Swish: 1234 94 52 34

FIA frågar/Fråga FIA!

Ett aldrig sinande pussel är att fylla i namn på personer på foton. Kanske just du finns på bild, eller någon du känner till. Du kan även ställa liknande frågor till oss inom vårt kunskapsområde.Läs mer

Besök oss!

Inträde 20:- Medlemmar 0:- Öppettider:Läs mer

Boka oss!

Genomför ett speciellt arrangemang eller möte i vår lokal med plats för ca. 80 personer i och vi kan ta fram allt; fika, mackor, landgångar och dricka. Om bara folk skall sitta och lyssna kan det beredas plats till över 200.Läs mer

Stöd oss och därmed idrotten!

Att vara (enskild) medlem kostar 300:-/år. Med detta följer fri Entré, rabatter med mera. Företagsmedlemmar (1000:-/år) och sponsorer får ännu fler fördelar.Läs mer

Om FIA – en kort historik

FIA:s ambition är att visa upp, dokumentera idrott med anknytning till Helsingborg, väcka intresse, minnas profiler och stödja talanger inom vår region.Läs mer

Köp våra böcker och andras

Idrottsmuseet är även en bokhandel. I hyllan finns böcker med idrottsanknytning och lokala företeelser.Läs mer

Vem blir årets idrottare?

Föreslå en person eller ett lag som kan anses vara "en produkt av stadens idrott", och som representerar en idrottsförening i staden.Läs mer

Inhämta/delge information!

Förutom museum och bibliotek finns möjlighet att gräva djupare i gömmorna genom Arkivet, eller fråga våra specialister direkt vid besök.Läs mer

Skänk idrottsprylar!

"Genom att lära oss något om det förflutna får vi bättre förståelse för vår tid." Minnena från flydda tider är i mycket oskattbara ting i framtiden...Läs mer

FÖLJ OSS PÅ

Facebook Instagram Youtube