Idrottens Hus 1957-2017 – En sportig 60-åring
En bok om ett hus som är så mycket mer. Tomas Nilsson, HD-journalist, recenserar jubileumsboken om Idrottens Hus.
annons
Det finns ett talesätt som lyder "ett gästfritt hus är sällan gästfritt". Och hur många är vi inte som gått in genom dörrarna som gäster i idrottens eget hus från invigningen 1957 fram till i dag? "Om väggar kunde tala" är ännu ett talesätt. Men väggar kan inte tala.
Därför är det skönt att det finns en samling entusiaster på Helsingborgs Idrotts-museum som samlat händelserna och historierna genom 60 år och fått ner allt på pränt som hänt innanför väggarna på Idrottens Hus. Resultatet blev boken "Idrottens Hus – En sportig 60-åring"!
Det var en segdragen historia innan den första byggstenen lades strax norr om Olympia. Tanken om en ny idrottshall fanns redan på 1930-talet och då på Söder i Helsingborg.
Beslutet klubbades i Rådhuset 20 oktober 1953. Borta var idén att bygga på Söder. Ett idrottens hus skulle uppföras på stadsägan nr 168 i Gamla staden.
Det och mycket annat får vi reda på i boken som såg dagens ljus lagom till husets 60-årsfirande. 240 fullpackade sidor med historia som även ger en bild av formandet av ett land.
Vi får händelserna från idrottens värld, men även det andra. Som när Louis Armstrong satte lapp på luckan, något Rolling Stones aldrig lyckades med.
1957 stod Idrottens Hus färdigt att ta emot stadens inomhusidrotter. 60 år senare är huset fortfarande i drift och genom åren har nya idrotter flyttat in, andra flyttat ut. Och evenemangen har varit så många att de knappt går att räkna.
Den sista byggstenen som gjort IH komplett var när Helsingborgs Idrottsmuseum hittade dit och därmed hem. I ett hus som sett så mycket historia under sina 60 år finns berättelserna samlade och förevisade i den stora foajén.
Och det är ett enastående arbete den ideella redaktionen fått på pränt.
– Det roligaste med den här boken är att vi har varit så många inblandade. Alla som skrivit har sin stil och det har varit en fantastiskt underhållande resa att få ihop allting, sa Hasse Sjöström från Helsingborgs Idrottsmuseum som fungerat som projektledare för boken när den släpptes den 24 augusti – jubileumsdagen. Trots att gänget bakom boken verkat länge i och kring Helsingborgsidrotten och därmed också IH blev det en hel del "aha-upplevelser" längs vägen.
– Bilutställningen är nog det jag reagerade mest på. Det stod bilar i varenda vrå ända bort till tennishallen, berättade Hasse Sjöström och pekade bort mot det som nu är bowlinghall. Från tennis till bowling är ett bevis på att det har varit ett levande hus. Och därmed inte alltid lätt att hitta dokumentation.
– Vi hade svårt att hitta bilder till minigolfen som fanns i källaren och bridgen var det också lite jobb med. Men just grävandet att hitta alla saker har varit det roligaste, förklarade Hasse Sjöström.
Utan eldsjälarna i Föreningen Idrottsarkivet (FIA) hade inte boken kommit till. Historien om IH hade inte berättats och vi hade kanske levt i villfarelsen att Idrottens Hus mitt i staden idrottsliga lunga bara är ett hus.
Det är det inte. Mogens Mogensens funkisstil gav 60-åringen dess form med ljus och rymd. Helsingborgarna fyllde det med liv och rörelse.
Boken finns nu att köpa på Idrottsmuseet.