Hej! Vi har ingen möjlighet att få hemsidan att fungera för dig om du använder en webbläsare från förra seklet.
Tänk på att de har säkerhetsproblem stora som hålen i en schweizerost.
Bildspel: Bläddra med pilarna

Idrottens Hus 1957-2017 – En sportig 60-åring

En bok om ett hus som är så mycket mer. Tomas Nilsson, HD-journalist, recenserar jubileumsboken om Idrottens Hus.

annons

Det finns ett talesätt som lyder "ett gästfritt hus är sällan gästfritt". Och hur många är vi inte som gått in genom dörrarna som gäster i idrottens eget hus från invigningen 1957 fram till i dag? "Om väggar kunde tala" är ännu ett talesätt. Men väggar kan inte tala.

Därför är det skönt att det finns en samling entusiaster på Helsingborgs Idrotts-museum som samlat händelserna och historierna genom 60 år och fått ner allt på pränt som hänt innanför väggarna på Idrottens Hus. Resultatet blev boken "Idrottens Hus – En sportig 60-åring"!

Det var en segdragen historia innan den första byggstenen lades strax norr om Olympia. Tanken om en ny idrottshall fanns redan på 1930-talet och då på Söder i Helsingborg. 

Beslutet klubbades i Rådhuset 20 oktober 1953. Borta var idén att bygga på Söder. Ett idrottens hus skulle uppföras på stadsägan nr 168 i Gamla staden.

Det och mycket annat får vi reda på i boken som såg dagens ljus lagom till husets 60-årsfirande. 240 fullpackade sidor med historia som även ger en bild av formandet av ett land.

Vi får händelserna från idrottens värld, men även det andra. Som när Louis Armstrong satte lapp på luckan, något Rolling Stones aldrig lyckades med. 

1957 stod Idrottens Hus färdigt att ta emot stadens inomhusidrotter. 60 år senare är huset fortfarande i drift och genom åren har nya idrotter flyttat in, andra flyttat ut. Och evenemangen har varit så många att de knappt går att räkna.

Den sista byggstenen som gjort IH komplett var när Helsingborgs Idrottsmuseum hittade dit och därmed hem. I ett hus som sett så mycket historia under sina 60 år finns berättelserna samlade och förevisade i den stora foajén. 

Och det är ett enastående arbete den ideella redaktionen fått på pränt.

– Det roligaste med den här boken är att vi har varit så många inblandade. Alla som skrivit har sin stil och det har varit en fantastiskt underhållande resa att få ihop allting, sa Hasse Sjöström från Helsingborgs Idrottsmuseum som fungerat som projektledare för boken när den släpptes den 24 augusti – jubileumsdagen. Trots att gänget bakom boken verkat länge i och kring Helsingborgsidrotten och därmed också IH blev det en hel del "aha-upplevelser" längs vägen.

– Bilutställningen är nog det jag reagerade mest på. Det stod bilar i varenda vrå ända bort till tennishallen, berättade Hasse Sjöström och pekade bort mot det som nu är bowlinghall. Från tennis till bowling är ett bevis på att det har varit ett levande hus. Och därmed inte alltid lätt att hitta dokumentation.

– Vi hade svårt att hitta bilder till minigolfen som fanns i källaren och bridgen var det också lite jobb med. Men just grävandet att hitta alla saker har varit det roligaste, förklarade Hasse Sjöström.

Utan eldsjälarna i Föreningen Idrottsarkivet (FIA) hade inte boken kommit till. Historien om IH hade inte berättats och vi hade kanske levt i villfarelsen att Idrottens Hus mitt i staden idrottsliga lunga bara är ett hus. 

Det är det inte. Mogens Mogensens funkisstil gav 60-åringen dess form med ljus och rymd. Helsingborgarna fyllde det med liv och rörelse.

Boken finns nu att köpa på Idrottsmuseet.

Tomas Nilsson – HD-journalist

ALLA VÅRA BÖCKER

VÄLKOMMEN TILL IDROTTSMUSEET!

KARTA

MINA SIDOR

NYHETSBREV

ÖPPETTIDER

VARDAGAR entré 20:-
9-15
Extra öppet vid evenemang *
se nedan
Övriga tider efter överenskommelse.
* Annan entréavgift gäller, se resp inbjudan.
25/5 Extra öppet 12-15

KONTAKT

PRISLISTA

DET HÄNDER IDAG

DET HÄNDER FRAMÖVER

UTVALDA ARTIKLAR, BESÖK, MED MERA

Vi stödjer Idrottsmuseet

Vi stödjer Idrottsmuseet

annons

KONTAKTA FIA

Redaktör: Hasse Sjöström

Författare: Sten Nilsson, Lasse Skoog

Webmaster: Mats Andersson

Kontakt:

Telefon växel: 042 - 13 39 00

Adress: Mellersta Stenbocksgatan 10

Postadress: 254 37 Helsingborg

Org.nr: 843001-0580

Pg: 32 97 12-4

Bg: 698-0064

Swish: 1234 94 52 34

FIA frågar/Fråga FIA!

Ett aldrig sinande pussel är att fylla i namn på personer på foton. Kanske just du finns på bild, eller någon du känner till. Du kan även ställa liknande frågor till oss inom vårt kunskapsområde.Läs mer

Besök oss!

Inträde 20:- Medlemmar 0:- Öppettider:Läs mer

Boka oss!

Genomför ett speciellt arrangemang eller möte i vår lokal med plats för ca. 80 personer i och vi kan ta fram allt; fika, mackor, landgångar och dricka. Om bara folk skall sitta och lyssna kan det beredas plats till över 200.Läs mer

Stöd oss och därmed idrotten!

Att vara (enskild) medlem kostar 300:-/år. Med detta följer fri Entré, rabatter med mera. Företagsmedlemmar (1000:-/år) och sponsorer får ännu fler fördelar.Läs mer

Om FIA – en kort historik

FIA:s ambition är att visa upp, dokumentera idrott med anknytning till Helsingborg, väcka intresse, minnas profiler och stödja talanger inom vår region.Läs mer

Köp våra böcker och andras

Idrottsmuseet är även en bokhandel. I hyllan finns böcker med idrottsanknytning och lokala företeelser.Läs mer

Vem blir årets idrottare?

Föreslå en person eller ett lag som kan anses vara "en produkt av stadens idrott", och som representerar en idrottsförening i staden.Läs mer

Inhämta/delge information!

Förutom museum och bibliotek finns möjlighet att gräva djupare i gömmorna genom Arkivet, eller fråga våra specialister direkt vid besök.Läs mer

Skänk idrottsprylar!

"Genom att lära oss något om det förflutna får vi bättre förståelse för vår tid." Minnena från flydda tider är i mycket oskattbara ting i framtiden...Läs mer

FÖLJ OSS PÅ

Facebook Instagram Youtube